Goede Melk van Blije Koeien
Blog

Goede Melk van een Melkveehouderij


Melkproducten zoals yoghurt zijn een essentieel onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het levert essentiële voedingsstoffen en is een belangrijke bron van kalk. Het bevat veel energie, is een goede bron van eiwitten en vetten en bevat voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, selenium, vitamine B12 en pantotheenzuur. Het is dan ook geen verassing dat we hier in Nederland onze kinderen maar al te graag een goed glas melk voor de neus zetten. Maar hoe wordt melk nu gewonnen? En waar komt goede melk vandaan?

Gelukkige Koe


Gelukkige koeien, goede melk!

Het is een bekend feit dat hoe gelukkiger de koeien zijn, hoe beter de melk is. Daarom zorgen melkveehouderijen in Nederland erg goed voor hun koeien. Zo kijken ze ernaar dat de koeien goede en gebalanceerde voeding krijgen. Deze voeding kan bestaan uit granen, maar evengoed uit lekkere bieten en natuurlijk het verse gras dat ze in de weide grazen.

Voldoende beweging is ook erg belangrijk wanneer je als melkveehouderij wil dat jouw koeien uitstekende melk produceren. In Nederland wordt de beste melk gewonnen van weidekoeien.

Wat zijn Weidekoeien?

Weidekoeien staan ten minste 120 dagen per jaar 6 uur per dag op de wei te grazen. Sinds 2012 is het aantal weidekoeien in Nederland sterk toegenomen omdat niet enkel het melkproduct heel wat lekkerder is, maar ook omdat consumenten actiever op zoek gaan naar ethische producten.

Ook zorgen heel wat melkveehouderijen ervoor dat hun koeien het lekker warm hebben in de winter. Net als mensen kunnen koeien het namelijk koud krijgen. Daarom worden er verwarmingselementen aangebracht in de stallen om er zo voor te zorgen dat de koeien het lekker warm hebben.

Over het algemeen worden koeien in Nederland en België erg goed behandeld door de melkveehouderijen omdat gelukkige koeien betere melk geven. Daarnaast is het voor een groeiend aandeel van de consumenten ook erg belangrijk dat koeien op een ethische manier behandeld en gemolken worden.

Koeien Melken

Hoe worden koeien gemolken?

De toewijding van een melkveehouder om melk van hoge kwaliteit te leveren, begint met het goed verzorgen van zijn koeien. Ze voelen zich het prettigst wanneer een consistente melkroutine wordt aangehouden en de koeien ten minste tweemaal daags gemolken worden.

Maar hoe gebeurt dat nou, dat melken? Wel, eerst wordt de uier van de koe gereinigd en wordt een melkmachine bevestigd die meestal is gemaakt van zachte rubberen of siliconen zuignappen. Deze worden vervolgens rond de uier aangebracht om een vacuüm te creëren dat de koeien helpt melk vrij te geven.

Deze melkmachines zijn over het algemeen pijnloos en simuleren het zuigende effect van een kalfje. Zodra het proces is voltooid, worden melkmachines verwijderd. De melk wordt dan opgeslagen in een melkkoeltank. Deze melkkoeltank zal er dan voor zorgen dat deze lekker en vers blijft tot de melkkoelwagen deze uit de melkkoeltank tankt. De volgende grote stap is het pasteuriseren van de vloeibare substantie.

Hoe wordt de melk gepasteuriseerd?

Melk wordt over het algemeen gepasteuriseerd in melkverwerkingsfabrieken. Nadat de melkkoelwagen het vocht uit de melkkoeltank heeft gepompt wordt de het naar de fabriek gebracht. In deze fabrieken wordt gekoelde rauwe melk verwarmd tot een temperatuur van 72 graden Celsius door deze door een reeks roestvrijstalen platen te voeren. Het wordt 15 seconden op die temperatuur gehouden voordat het weer afkoelt tot de oorspronkelijke temperatuur. Wanneer je melk koopt met het UHT label wordt deze opgewarmd tot 138 graden Celsius in plaats van 72.

Hoe wordt het gebotteld?

Nadat de melk gepasteuriseerd is, kan deze gebotteld worden. Natuurlijk doen wij het al lang niet meer in een fles, de meeste mensen kopen hun dit momenteel in brikken of plastic flessen indien je een voorkeur hebt voor verse melk.

Tijdens het bottelen gaat de melk via leidingen naar de automatische verpakkingsmachines die de melkbrikken vullen en verzegelen in kartonnen dozen. Er wordt dan ook een datum op de fles geplaatst waardoor de klant weet hoelang het product nog goed blijft. Uiteindelijk wordt de drank naar de winkel gebracht waar jij het uit de rekken kan nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *