Gratineren is een kooktechniek waarbij je producten aan een kant voorziet van een goudbruine korst. Je kunt hierbij denken aan ovenschotels of Merengue, maar ook groente en zelfs fruit. Er wordt meestal een mengsel van room en ei gebruikt met daaroverheen geraspte kaas. Bij lasagne bijvoorbeeld wordt vaak bechamelsaus met kaas gebruikt om te gratineren. Vis of een ovenschotel word vaak even kort gegratineerd door wat paneermeel over het gerecht te strooien. Voor een zachte (gebonden) korst gebruik je ei (dooiers).  Voor een knapperige korst gebruik je droge ingrediënten, zoals paneermeel of broodkruim. Veelal word dit gratineren in de oven gedaan maar onder een salamander of grill van de oven kan ook.

Je kunt zowel gare producten even kort gratineren, dan gebruik je meestal een salamander of de grillfunctie van je oven omdat je dan alleen het gerecht de goudbruine korst mee wil geven. Gebruik je een rauw product zoals bijvoorbeeld bij aardappel gratin dan zet je deze langere tijd in de oven, zowel om te garen alsook om te gratineren.

Gratineren in de Oven

Gratineren in de Oven

Gratineren in de oven (indien mogelijk een heteluchtoven gebruiken) is heel eenvoudig, afhankelijk van het product verwarm je de oven op 150-200 graden, doe je bv je aardappelschijfjes met het ei-room mengsel in een ovenschaal en bestrooi het met kaas. De ovenschaal kan dan naar gelang het product 20-30 minuten in de oven gebakken worden tot bv de aardappels gaar zijn en je (aardappel)gratin een mooie goudbruine korst heeft.

Gratineren met Kaas

Bestrooi het gerecht  met geraspte kaas en zet het in de oven zoals het recept aangeeft. Let erop dat de kaas een mooie goudbruine korst krijgt bij het bakken in de oven. Dreigt de laag te donker te worden bedek de ovenschaal dan met aluminiumfolie. Als het gerecht voor langere tijd de oven in moet, is het aan te raden om het in twee delen op te splitsen. De kaas doe je dan pas de tweede helft in de oven, zodat deze niet aanbrandt.

Met bechamelsaus

Gratineren met bechamelsaus gaat eigenlijk hetzelfde als met kaas. Je kunt geraspte kaas toevoegen aan bechamelsaus, dit is zeer gebruikelijk. Bij lasagne bestaat de laatste laag vaak uit wat bechamelsaus bestrooid met kaas of zit de kaas door de bechamelsaus.

Zet de ovenschaal met bechamelsaus in de oven en gratineer de schotel zoals aangegeven staat in het recept.

Met broodkruim of paneermeel

Wil je een krokante korst aan het gerecht meegeven dan gebruik je meestal paneermeel al dan niet gemengd met een (oude harde) kaassoort. Strooi dit over bv de vis en zet kort onder de grill van de oven (of gebruik een gasbrander)