Blog

Is een Koolhydraat arm Dieet Beter om af te vallen?

Je ziet het steeds vaker; een koolhydraat arm dieet tijdens het afvallen. Het is tegenwoordig een soort van trend geworden om koolhydraten te verbannen uit je voedingsschema. Koolhydraten zijn volgens vele de boosdoener van het overtollige lichaamsvet. Ook wordt er vaak beweert dat je door een koolhydraatarm dieet sneller afvalt.

Is dit echter wel zo? In dit artikel ontdek je of een koolhydraat arm dieet echt beter is om af te vallen.

Wat is het koolhydraatarme dieet?

Laten we beginnen bij het begin; wat is een koolhydraatarm dieet precies? Zoals de naam al doet vermoeden eet jij bij dit dieet minder koolhydraten. Inplaats van koolhydraten ga je meer vetten en eiwitten eten.

Koolhydraat arm is overigens iets anders een keto-dieet. Bij een Keto-dieet vermijd je namelijk al je koolhydraten waardoor je lichaam in een ’ketose’ stand komt. Bij een koolhydraat arm dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten die je per dag binnen krijgt.

Waarom een koolhydraat arm dieet?

Zoals we eerder al aangaven is het koolhydraat arme dieet ontzettend populair. Is dit overigens wel terecht? Volgens ons niet…

Het zit namelijk zo: wanneer je een koolhydraatarm dieet toepast in combinatie met een negatieve energiebalans zal je hoe dan ook snel afvallen. Een van de grootste redenenen hiervan is het vochtverlies dat je veroorzaakt door het ‘skippen’ van je koolhydraten. Het is dus niet zo dat je gelijk een hoop vet verbrand. Het koolhydraatarme dieet kan dus handig zijn als je snel wat kilo’s wil verliezen.

Heb je van het weekend bijvoorbeeld een festival waar je moet ‘shinen’ met je body? Dan zou je best een weekje wat minder koolhydraten kunnen nuttigen, hierdoor zal je wat vocht verliezen en ‘droger’ lijken. Op de korte termijn is een koolhydraat arm dieet dus best een leuke idee.

Op de lange termijn zouden wij het echter niet aanraden. Wanneer je weinig koolhydraten eet zal je ten eerste een stuk minder energie hebben overdag. Koolhydraten zorgen er namelijk voor brandstof voor het lichaam. Daarnaast is het zo dat koolhydraten vezels , vitaminen en mineralen bevatten. Wanneer je voor een langere periode de koolhydraten verbant uit je voedingsschema, zul je deze dus niet mislopen. Dit zal effect hebben op je weerstand en je zult hierdoor sneller ziek worden.

Ons advies is dan ook om niet radicaal de koolhydraten uit je voedingsschema te verbannen. Heb je als doel om af te vallen of vet te verliezen? Ga gewoon 20% onder je energiebehoefte en zorg voor een goede balans in je eiwitten/vetten/ koolhydraten. Op de lange termijn zal dit een veel beter resultaat geven

Focus je zelf niet op ‘quick fixes’ maar kies altijd voor iets wat op de lange termijn werkt. Een paar kilo afvallen in een korte periode is natuurlijk leuk, echter is het natuurlijk veel mooier als je voor de rest van je leven je gewicht onder controle kan houden. Dit zal je meer energie geven en bovendien zal je veel meer zelfvertrouwen ontwikkeln. Go for it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *