Gesneden aardappelen en mes
Blog

3 Soorten Aardappelen die iedereen zou Moeten Kennen

Of je nu uit Ierland of Duitsland komt, of in Azië of Amerika woont, waarschijnlijk ben je een fan van het eten van aardappelen. Een van de vele dingen waar we allemaal van houden zijn frietjes.

Het is handig om enige kennis te hebben over bepaalde soorten aardappelen. Welke aardappelen kan je het beste waarvoor gebruiken. In dit artikel bespreken 3 verschillende soorten aardappelen uit de hoofdcategorie aardappelen.

soorten aardappelen; gelige aardappelen

Soorten Aardappelen 1; geelachtige aardappelen

Deze geelachtige soorten aardappelen worden ook wel “zetmeelrijke aardappelen” genoemd. Zoals uit hun naam blijkt, zijn dit soort aardappelen rijk aan zetmeel. Het is voor de meeste mensen vaak verwarrend welke aardappelen melig zijn en welke vastkokend. Het verschil is echter niets dat niet te achterhalen is. Hier komen we later nog even op terug.

Geelachtige aardappelen of zetmeelrijke aardappelen zijn zetmeelrijk en hebben minder vocht. Een van de vele voordelen van het gebruik van dit soort aardappelen is dat ze ideaal zijn voor gerechten met bakken, braden of koken. Deze aardappelen zijn ideaal voor gestampte aardappelen met bijvoorbeeld andijvie. Met een goede stamper en de juiste aardappel maak je een geweldig gerecht.

Maar zoals velen eerder hebben ervaren, kunnen deze aardappelen hun vorm niet behouden. Dit is de reden dat deze aardappelen niet goed kunnen worden gebruikt in gerechten die het nodig hebben dat de vorm van de aardappel intact blijft. Denk bijvoorbeeld aan salades, maar ook aan aardappel gratin.

Met een growth bag, groei jij zelf je aardappels of andere groenten op je balkon of in je tuin.

2. Vastkokende aardappelen

Zoals eerder vermeld, zijn vastkokende aardappelen een ander soort aardappelen die het tegenovergestelde zijn van zetmeelrijke aardappelen. Deze bevatten een laag zetmeelgehalte. Ze zijn onder andere herkenbaar aan hun grote hoeveelheid vocht.

Het vocht aan de binnenkant houdt de romige textuur vast, waardoor de aardappel zijn vorm behoudt, zelfs na het koken. Daarom zijn vastkokende aardappelen bij uitstek geschikt voor gerechten als aardappel salades, stoofschotels en aardappel gratin.

3. Aardappelen voor alle doeleinden

Zoals uit de naam blijkt, vallen dit soort aardappelen midden in vastkokende en zetmeelrijke aardappelen. Daarom staan ​​ze ook wel bekend als middelgrote zetmeelaardappelen. Ze bevatten een gemiddelde hoeveelheid water en zetmeel.

Yukon Gold-aardappel is het perfecte voorbeeld van middelgrote of universele aardappel. Je kunt deze in elk soort gerecht gebruiken. Het recept volgen is echter een goed idee, omdat het zal uitwijzen of universele aardappelen al dan niet voor bepaalde processen kunnen worden gebruikt.

Man met Yukon Gold aardappel soorten in zijn hand
Yukon Gold Aardappelen

Voorbeelden van andere Aardappelen

Yukon Gold, zoals eerder benadrukt, is een geweldig voorbeeld van universele aardappelsoorten. Het is helder, licht zoet en heeft een glad en golvend vruchtvlees. Het kan worden gebruikt bij bakken, koken, en zelfs bij het maken van frites.

Idaho Russet is een soort zetmeelrijke aardappel, die wordt geleverd met wit vlees. Dit zijn de meest voorkomende voorbeelden waar we aan denken als we ons een aardappel voorstellen. Ze zijn romig met een neutrale smaak en zijn perfect voor aardappelpuree, frites en andere soortgelijke gerechten.

Nieuwe Aardappelen zijn een voorbeeld van vastkokende aardappelen die kunnen worden geoogst wanneer de suiker binnenin volledig is omgezet in zetmeel. Ze zijn stevig en vastkokend en kunnen worden gebruikt voor braden, koken. Bak ze echter niet. Enkele andere soorten zijn Doré kriel, Katahdin, Rode Aardappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *