Natuur Leren Schort
Blog

Tien Tips om je Leren Schort Mooi te Houden

Een leren keukenschort is mooi, natuurlijk en heeft een stoere uitstraling. Daar kun je mee voor de dag komen op de buurtbarbecue. Bonus: wanneer je hem goed onderhoudt gaat hij een leven lang mee. Natuurlijk weet je wel dat je je natuur lederen schort nooit in de wasmachine mag doen. Maar als je een Zweedse kok in de keuken bent of een verstrooide professor dan heb je al snel een probleem. In een onbewaakt ogenblik heb je de inhoud van een blikje tomatenpuree over je dure schort. Of je veegt je vette handen even snel af aan je schort. En al ben je super netjes in de keuken , een vet spetter op je schort is zo gebeurd. Daar wordt je schort niet mooier van. Herkenbaar? Hier volgen tien tips om je leren schort mooi te houden.

Preventief met Wax Behandelen

Invloeden van buitenaf zoals vuil, vet en vocht krijgen minder kans om in het leer te dringen als je de schort voor behandeld met een leer wax. Koffie, thee en cola vlekken kunnen je dan gemakkelijk af poetsen. De wax vormt een beschermlaag tegen vet. Daarnaast blijft het leder soepel en zacht door de leder wax. Wanneer je schort niet vaak vies wordt zou twee keer per jaar waxen in principe moeten volstaan. Te veel wax zorgt namelijk dat het leer niet kan ademen.

Afnemen met Zeep

Een ouderwetse zeem absorbeert net genoeg water om je schort van leer schoon te maken zonder dat je bang hoeft te zijn voor watervlekken. Zorg dat je zeem extra schoon is. Geen zeepresten of kruimels die als schuurpapier werken. Knijp de zeem extra goed uit en wrijf voorzichtig over de schort.

Ga je Leren Schort Niet Boenen

Met boenen poets je snel de wax laag van het leer af. Ook loop je het risico op krassen. Een korrel paneermeel is al genoeg om lelijke krassen in je leer te krijgen. Leer is net als huid licht elastisch. Je herkent dat misschien wel van de bobbels die in je leren jasje komen als je het aan de kapstok hangt zonder hanger. Hard boenen kan ook lichte bobbels veroorzaken. Ook kun je door hard boenen verschil in structuur krijgen van de toplaag. Dat lijkt op kleurverschil.

Gebruik Gekookt Water

Wanneer je de schort vochtig afneemt is het verstandig om gedestilleerd of gekookt water te gebruiken. Met het gebruik van voorgekookt water verminder je namelijk de kans op kalkaanslag enorm en hou je de mooie kleur diepe leerkleur van je schort in topconditie.

Kies een Natuurlijke Zeep

Zeep is in principe niet echt nodig als je de schort goed hebt ingesmeerd met was. Zie afnemen met een zeem hierboven. Als je toch vlekken in het leer hebt gekregen kies dan voor groene zeep. Dat is zachter voor leer en het blijft soepeler. Was je leren schort nooit! met synthetische zeep of andere agressieve schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, allesreiniger, spiritus, chloor, enzovoorts.)

Doe een Schoonmaaktest

Elk soort leer is verschillend en kan daardoor soms anders reageren op schoonmaken. Kies daarom een stukje leer in een hoekje, bijvoorbeeld aan de achterkant bij de band, voordat je meteen de hele schort onderhanden neemt.

Kijk uit met Inkt

Inkt en leer gaan niet samen. De vlekken zijn gewoonweg niet uit leer te verwijderen. Kijk dus uit met notitieblokken en stop liever geen pen zonder dop in de zak van je schort.

Natte Spijkerbroek? Schort uit!

Wanneer je een spijkerbroek draagt, let dan op dat deze niet nat wordt. In sommige denim stoffen zit namelijk een inktachtige verf. Die zorg voor een blauwachtige gloed op leer. Trek dus liever je leren schort uit als je jeans nat is.

Houdt je leren Schort uit de Zon

Vermijdt direct zonlicht op je leren schort. Niet alleen droogt hij er van uit, zonlicht zorgt ook voor kleurverschil. Uitdrogen is ook een risico wanneer je de schort te dicht bij een andere warmtebron hangt. Zoals fornuis of CV. Zoek dus een koel schaduwplekje voor je leren keukenschort. Of beter: hang hem aan de binnenkant van een kastdeur. 

Alternatieven voor Leer

Je bent echt niet de enige, wanneer je denkt dat dit wel heel veel werk is. Misschien is het dan beter om geld uit te sparen en voor een denim schort met afneembare leren straps of een schort van imitatie leer te gaan. Denim schorten kun je op hoge temperatuur wassen. Ook zijn er imitatieleren schorten op de markt die gewoon in de wasmachine kunnen. Lekker makkelijk te onderhouden met de stoere uitstraling en het gevoel van een echte leren schort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *