De Catalaanse Keuken
Blog

Wat is Typisch Catalaans Eten?

Naast eten is reizen een ontzettend grote passie voor ons. De twee samen zijn vaak een ultieme combinatie. In andere landen vind je namelijk geregeld heerlijke nieuwe gerechten. Wij laten onze reizen regelmatig beïnvloeden door de keuken van een bepaald gebied. Als de keuken ons niet aanstaat, is de kans klein dat we er naar op reis gaan. Er zijn immers nog zo veel andere plekken om naartoe te gaan waar de keuken ons wel aanspreekt. Vorig jaar zijn we naar Noord Spanje geweest om daar te genieten van de Catalaanse keuken. Maar wat is nou typisch Catalaans eten?

Typische Catalaanse Gerechten

Natuurlijk lijken veel Catalaanse gerechten erg op andere gerechten uit de Spaanse keuken. Toch zijn er een aantal gerechten die heel specifiek voor Catalonië zijn. Calçots zijn een soort bosuien. Deze groeien in het zuidelijke deel van Catalonië. Deze uien die zoet van smaak zijn worden regelmatig in Catalaans eten gebruikt.

Conill amb cargoll Catalaans Eten

Conill am Cargoll oftewel Konijn met slakken is een typisch Catalaans gerecht. Je kunt goed zien aan de populariteit van de slakken dat de regio tegen Frankrijk aan ligt. Dit gerecht wordt vooral in de wintermaanden bereid. Het wordt wel echt als een speciale maaltijd gezien en wordt vooral bereid tijdens feestelijke gelegenheden. Met name tijdens de vieringen van de Katholieke heiligen en hun verjaardagen.

Een ander bekend gerecht is Sarsuela. Dit gerecht komt van de kustplaats Barcelona en zit natuurlijk vol met zeevruchten. Mosselen en gamba’s zijn de hoofd ingrediënten van dit heerlijke gerecht. Een gerecht dat hierop lijkt maar dat wat meer vrijheid kent wat betreft de ingrediënten is Suquet of Peix. Ook afkomstig uit Barcelona werd deze vis stoofpot traditioneel bereid met wat je dan ook kon vinden in de zee. Dit gerecht kan dus uit verschillende vissoorten en zeevruchten bestaan.

Catalaans Eten met Aardappel

Gezien wij ons op deze site vooral richten op aardappelschotels, kan een Catalaanse aardappelschotel natuurlijk niet ontbreken. Tiro amb naps is geen traditionele oven schotel, maar er zitten wel aardappels in. Gekookte aardappels wel te verstaan. Verder zijn belangrijke ingrediënten eend en raap. Dit berecht wordt normaliter bereid voor de dag van aller heiligen. Hier zie je hoe het gerecht gemaakt wordt.

Reizen naar Catalonië

Het probleem of eigenlijk juist het fijne van Catalaanse gerechten is dat ze met name draaien om versheid. Dit komt er wel op neer dat je Catalaans eten eigenlijk gewoon moet eten in Catalonië. Nu is dit natuurlijk geen straf. Er is genoeg te doen in Barcelona, maar ook in de rest van Noord Spanje. Het zelf thuis bereiden van de gerechten heeft allen zelden het gewenste resultaat.

Auto Huren in Catalonië

Wanneer je naar Catalonië gaat, raden we je aan om een auto te huren. Je kunt hier zien hoe je voordeling een auto kan huren in Catalonië. Als je op tijd boekt, is het vaak zo voordelig dat het niet de moeite waard is om zelf met de auto naar Spanje te rijden. Het vliegtuig pakken en een auto huren is dan vaak voordeliger. Je kan in deze regio heerlijk rondrijden en leuke dorpen bezoeken. D bevolking is hier over het algemeen ook erg vriendelijk. Een auto is wat ons betreft wel echt een must. We wensen je alvast veel plezier op jouw culinaire reis door Noord Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *